23 maj 1990

Han skrev nya lagen

Kompiskopiering av datorspel är lagligt!

Däremot kan det vara förbjudet att köpa eller ta emot piratkopior av främligar samt organisera copypartys!

Det säger hovrättsassessor Roland Halvorsen, regeringens sakkunnige och mannen som ansvarat för de ändringar i upphovsrättslagstiftningen som gäller skydd för datorprogram.

Nedan ger Roland Halvorsen svaren på de tio vanligaste frågorna kring piratkopiering:


De senaste sex månaderna har två svenskar dömts för piratkopiering av datorspel. Att det är förbjudet att kopiera och sälja datorspel vet redan de flesta. Men är det också förbjudet att knäcka spel, ordna copypartys och swappa?

Det finns en person i Sverige som kan ge direkta besked. Nämligen hovrättsassessor Roland Halvorsen, rättssakkunnig på regeringskansliet Rosenbad i Stockholm. Roland Halvorsen var också en av de experter som utredde och skrev den nya upphovsrättslagstiftningen.

Datormagazin har träffat honom och ställt tio vanliga och raka frågor om piratkopiering. Här har ni Roland Halvorsens svar:


1. Är det tillåtet att ta bort kopieringsskydd från datorspel och göra en kopia av spelet för eget bruk hemma?

Ja, lagen hindrar int (sic) detta. Sedan spelar det ingen roll om det står något annat på spelförpackningen.


2. Är det tillåtet att köpa ett datorspel i original, kopiera det, sälja originalet och själv behålla kopian. (sic)

Ja, det är tillåtet inom rimliga gränser. En alltför omfattande verksamhet kan betraktas som kommersiell och därför otillåten.


3. Är det tillåtet att göra kopior av datorspel och ge till syskon och goda vänner gratis?

Ja, kompiskopiering i hemmet är tillåtet, både vad gäller nyttoprogram och datorspel. Men endast enstaka exemplar. Verksamheten får inte ha någon omfattning. Och man ska minnas att det endast gäller en snäv vänkrets. Arbets- och klasskamrater räknas inte utan vidare till denna krets. Det är också förbjudet att kopiera datorprogram som används i arbetet.


4. Är det tillåtet att swappa? Med andra ord, byta kopior av datorspel med folk i organiserad form, exempelvis genom klubbar eller brevvänner?

Nej. Så fort verksamheten är organiserad och utanför en mycket snäv vänkrets är all kopiering förbjuden.


5. Är det tillåtet att organisera copypartys? Med andra ord arrangera och bjuda in folk till ett möte vars syfte är att kopiera och byta datorspel?

Nej, det är förbjudet. Då har man klart passerat gränsen för det lagliga. Arrangörerna kan dömas för anstiftan till brott och straffet är detsamma som för brott mot upphovslagen, dagsböter eller upp till två års fängelse. Och polisen är egentligen skyldig att slå till mot sådana copypartys.


6. Riskerar en sysop (organisatör av ett Bulletin Board System -BBS-) något straff om det finns piratkopierade datorspel i filarean?

Ja, det är samma sak som klubbar och copypartys, en organiserad form av byte av kopierade datorprogram.


7. Är det tillåtet att ta ett originalprogram, programmera om det delvis och sedan distribuera det? Och var går i så fall gränsen för när programmet är att betrakta som ett eget verk?

Nej och ja. Det är tillåtet att bearbeta ett program men inte att sprida det vidare i bearbetat skick. Det handlar om grundläggande upphovsrätt. Gränsen är givetvis svår att sätta och bör prövas från fall till fall. En gräns kan vara att när upphovsmannen inte alls längre känner igen sitt program så är det ett nytt verk. Men man bör vara mycket försiktig när man testar gränserna för det tillåtna.


8. Är det straffbart att KÖPA eller gratis ta emot samt inneha piratkopierade datorspel? Vad är i så fall straffet?

Ja, det kan det faktiskt vara. Att ta emot eller köpa ett dataprogram som man vet eller anar är en piratkopia kan vara en form av häleri och faller under brottsbalkens bestämmelser. Och man riskerar mellan sex månader till två års fängelse.


9. Hur stor risk löper man att åka dit för piratkopiering?

Det kräver ju att någon anmäler brottet. Men åklagaren kan faktiskt väcka åtal utan någon anmälan. Och polisen är faktiskt skyldig att slå till mot copypartyn om de får vetskap om det. Men i praktiken är risken då rätt liten.


10. Varför har så få åkt dit ännu för piratkopiering?

Som jag sa, lagstiftningen är ny. Det har kommit in få anmälningar och det tar sannolikt viss tid innan både polis och allmänhet får klart för sig hur den ska tillämpas.


Christer Rindeblad, för Datormagazin nr 9, maj 1990.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar