24 september 1992

BBS-pirat åtalas

Snart startar den första rättegången mot en svensk pirat-BBS!

- Vi har hittat 1.5 gigabyte med piratprogram på BBS:en, säger åklagaren Christer Ström i Kristianstad. Det är ingen tvekan om att ägaren av BBSen var medveten om piratverksamheten och kunde förhindrat den.

Det var i februari i år som polisen i Helsingborg slog till mot en stor BBS (Bulletin Board System) i Helsingborg efter en anmälan från organisationen BSA. BSA är en sammanslutning av programtillverkare och har som syfte att bekämpa piratkopiering.

Åklagaren Christer Ström från Kristianstad, specialist på piratkopiering, lånades ut till Helsingborgs polisdistrikt för att leda utredningen. Och i dagarna blev han klar.

Omfattande utredning
- Det har varit en mycket omfattande utredning, berättar han för Datormagazin. Vi har ju tvingats gå igenom hela den hårddisk som mannen körde sin BBS på och packa upp alla program som fanns på den för att undersöka om det var piratkopior. Totalt fanns det tre gigabyte med program på hårddisken, hälften var piratkopior.

Christer Ström vill samtidigt dementera tidningsuppgifter att utredningen är nedlagd och att pirat-BBSen friats.

- Det är en tidningsanka, säger Christer Ström. Visserligen fick mannen i somras tillbaka dator och modem som vi beslagtog vid razzian. Men vi kunde av juridiska skäl inte behålla datorutrustningen under utredningen. Om mannen fälls kommer jag dock att begära att den förverkas.

Fällande dom
Christer Ström har gått (sic) hopp om att få mannen fälld.

- Det finns en fällande dom från förra året mot en en (sic) BBS i Holland som förmedlade piratkopior. Svensk och holländsk lagstiftning är ganska lika.

Christer Rindeblad, Datormagazin nr 16, september 1992.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar