01 april 1986

Ny lag stoppar pirat-kopiering

[För bild och originalartikel, klicka här]

Svenskarna är värst i världen på piratkopiering av dataspel anser spelimportörerna. Om det säljs 1000 program så finns det 4.000 piratkopior av samma spel!

Men nu skärps lagen mot piratkopiering. Och databranschen startar en offensiv för att stoppa piraterna.

Varje dag kan man läsa radannonser i dags- och fackpress med erbjudanden som billiga dataspel, främst till C64. I många fall säljs dataspelen, som ute i handeln kostar 150-200 kronor, för någon tia!

Det är den synliga delen av piratverksamheten. Bakom kulisserna, i tusentals tonårsrum, florerar piratverksamheten i ännu större omfattning. Kompisar kopierar och byter spel med varandra i en nästan obegriplig omfattning.

Den här verksamheten gör att programhusen och importörer av datspel (sic) förlorar tiotals miljoner kronor varje år.

Ny lag
I många sammanhang har det sagts att piratkopieringen är förbjuden. Men hitintills har inget företag slagit till mot piraterna. Inte förrän nu, då man släpade en 19-årig pirat från Göteborg inför domstol. Mer om det fallet i artikeln nedan. [Läs om fallet här]

Varför har man inget gjort?

Förklaringen är enkel. Lagen om upphovsrätt har tidigare varit oklar. Ingen jurist har med säkerhet kunnat säga om lagen skyddat dataprogram! Och därför har företagen helt enkelt inte vågat polisanmäla piraterna.

Men nu skärps alltså kampen mot piraterna. Dels har en speciell utredning föreslagit en skärpt lagstiftning. Dels går dataföretagen till motoffensiv med information och polisanmälningar.

Jämförs med böcker
Enligt förslaget jämställs dataprogram med böcker ifråga om upphovsrätt. Ja, programmen skyddas faktiskt ännu hårdare. Det blir i korta drag förbjudet att:

* Kopiera program och sälja.
* Göra arbetskopior. Endast säkerhetskopior är tillåtna.
* Byta program
* Sälja begagnade originalprogram.
* Hyra ut program.

Tidigare var inte dataprogram ens nämnd i upphovsrättlagen. Men nu sägs i klartext att även dataprogram omfattas av lagstiftningen.

Straffet för att bryta mot upphovsrättslagen är fängelse i max två år eller böter. Risken är också stor att den dömde får betala dryga skadestånd till upphovsmannen, i det här fallet programvaruföretaget.

Svår gränsdragning
- Den nya lagen är bra, säger Claes Magnusson på Software Express AB i Malmö. Den gamla lagen var för vag. Vi planerar nu en aktion mot piraterna.

HK Electronic Software AB i Stockholm säger Heikki Karbing:

- Jag anser att Sverige är värst i världen på piratkopiering. Men nu kan jag lova tuffare tag mot piraterna.

Men alla är inte lika positiva till den nya lagen.

- Dataprogram borde ha fått en helt egen lagstiftning, säger Peter Wolde, upphovsrättsjurist. Jag anser att förslaget till ny lag är urvattnat. Rent juridiskt blir det inte mycket klarare än den lag vi redan har. Problemet är ju att dataprogram fortfarande sorterar under upphovsrättslagstiftningen. Och för att något ska vara skyddat av den lagen krävs att verket ifråga har ett viss verkshöjd. Det innebär att verket måste ha en viss nivå av andligt skapande. Det betyder att ingen med säkerhet kan säga om ett dataprogram verkligen omfattas av lagen förrän det prövats i en domstol.

Peter Wolde anser att det verkligen behövs en klar och lättbegriplig skydd av dataprogram.

- Piratkopieringen har ju fått skrämmande proportioner.

Licensavtal
De svenska programvaruföretagen satsar nu också på en informationskampanj riktad till återförsäljare, slutanvändare och skolungdom. Syftet är främst att sprida kännedom om innebörden av licensavtal.

Det här med licensavtal har egentligen inget att göra med upphovsrätt. Istället innebär det att du juridiskt sluter ett avtal om att inte kopiera ett program när du bryter förpackningen.

Peter Wolde anser dock, liksom många andra jurister, att det är tveksamt om man kan betrakta detta som ett licensavtal eftersom köparen aldrig skrivit under något papper där han godkänt villkoren.

- Jag betvivlar att det skulle hålla i en domstol.

Som kuriosa kan nämnas att i förslaget till ny lag sägs klart att algoritmer inte är skyddade. Algoritmer anses nämligen vara naturlagar och de kan man inte skydda juridiskt...

Datormagazin nr 1, april 1986

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar