15 augusti 1986

Piraten i Göteborg: 750 kr i böter blev domen

[Länk till originalartikel med bild]

750 kronor kostade det Mikael Andersson, 20, Göteborg, att kopiera och sälja ett Archon-program, fem Summer Games och fyra Hobbit.

Men att kopiera och sälja Calc Result Advanced och liknande kalkyleringsprogram kostar inget.

Domen vid Göteborgs tingsrätt i det uppmärksammade pirat-målet har plötsligt förvandlat de ljusskygga piratkopierarna till respektabla affärsmän.

Branschen är upprörd.

Det var piratkopieraren Mikael Andersson som Datormagazin skrev om i förra numret. [Länk till blogginlägg om detta] Mikael hade öppnat ett postgirokonto, köpt annonser i tidningarna och sålt två kopior av Calc Result Advanced, en Archon-kopia, fem Summer Games-kopior och fyra Hobbit-kopior.

Han tog mellan 75 och 200 kronor för kopiorna, som dessutom visade sig hålla en låg kvalitet.

Programvaruföretagen gick till polisen och Mikael åtalades vid Göteborgs tingsrätt.

Mikael ansåg inte att han brutit mot någon lag när han kopierat och sålt programmen.

Jo, han hade sett att det stod "All rights reserved" på disketterna, men...

Mikael dömdes enligt den nya, skärpta upphovsrättslagen inom området. Att kopiera och säla (sic) ett Archon-program, fem Summer Games och fyra Hobbit kostade honom 750 kronor (75 dagsböter á 10 kronor). Tingsrätten ansåg tveklöst att spelprogram har en sådan originalitet att de som "litterära verk" skyddas av upphovsrättslagstiftningen.

Men med Calc Result Advanced är det annorlunda. I sitt uppmärksammade domslut konstaterar tingsrätten att kalkyleringsprogram inte är upphovsrättskyddade eftersom de inte kan betraktas som "litterära verk". Det är istället "mekaniskt arbete" och "hantverksskicklighet" det handlar om, och där står lagboken sig slätt.

Konsekvensen av domen är att det nu är fritt fram både att kopiera och sälja kalkyleringsprogram. De ljusskygga piraterna har över en natt blivit snövitt respektabla affärsmän - så länge de håller sig till kalkylering.

Inom programvarubranschen är upprördheten stor.

- Det föreligger en låg kunskapsnivå hos tingsrätten inom det här området, säger Jan-Olof Ljungersten, Handic Eletronic, som står bakom Calc Result Advanced. Jag uppskattar domen närmast som "ett rop på hjälp" från tingsrätten. Man har inte förstått vad det hela handlar om.

- Calc Result är till sitt användningssätt fullt jämförbart med en lärobok och läroböckerna är upphovsrättsskyddade. Därför är domen märklig.

Den friande domen i kalkyleringsprogramavsnittet har nu överklagats till hovrätten. Och i den instansen är Jan-Olof Ljungersten övertygad om att Mikael fälls.

- Datadelegationen konstaterar i sitt utkast till ny datalag att datorprogram ska upphovsrättskyddas på samma sätt som litterära verk. Ett frikännande i hovrätten skulle jag därför ha mycket svårt att förstå.

Upphovsrättsjuristen Peter Wolde är däremot inte förvånad vare sig över den fällande domen i spelprograms-avsnittet eller den friande domen i kalkyleringsprogramsavsnittet.

- Domslutet stämmer väl överens med den rådande rättsuppfattningen, säger han.

Det problem han ser framför sig är att den framtida tolkningen av lagbestämmelserna blir mycket besvärlig, programföretag och programkonstruktörer vet inte från det ena fallet till det andra om det verkligen finns ett upphovsrättsskydd. Därför vill han ha en helt ny lagstiftning för datorprogram.

- Det är fel att ta in datorprogrammen i upphovsrättslagstiftningen. Med en separat lagstiftning stärker man skyddet och uppnår en konsekvent tillämpning av lagbestämmelserna.

Fotnot: Namnet Mikael Andersson är fingerat.

Per-Erik Persson, i Datormagazin nr 2, augusti 1986.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar