04 november 1993

Tomma hot från Nintendo

- Ge oss 15 procent av pengarna, annars...

Genom att hota personer som ägnar sig åt andrahandsförsäljning och byten av Nintendospel försöker Nintendföretaget (sic) Yappon roffa åt sig extra inkomster.

Men hoten är tomma.

Hoten gäller i första hand återförsäljare av Nintendospel och affärer som byter spel professionellt eftersom det är där pengarna finns.

Anders Halvarsson på Yappon påstår att de har stöd i upphovsrättslagen för sina hot om polisanmälan när de försöker skrämma folk att skriva på kontraktet med Yappon. Men såväl upphovsrättsexperten Lars Forsell som de sakkunniga på justitiedepartementet skakar på huvudet.

- Formuleringen som Yappon använder finns överhuvudtaget inte med i den paragraf eller proposition som citeras.

"Vansinnigt avtal"
-Yappon lever på handlarnas okunnighet, säger Lars Forsell som, efter att ha tagit del av innehållet i Yappons hot, anser att Nintendoföretaget själva bryter mot två lagar.

- Dels strider det mot marknadsföringslagen och dels mot konkurrensbegränsningslagen. Yappon har dock gjort allvar av sitt hot om polisanmälan vid ett tillfälle.

Återförsäljaren Joakim Ekström i Malmö:
- Det här avtalet är vansinnigt. Det spelpaket man tvingas köpa innehåller rena skitspelen och dessutom kräver Yappon 10.000 kronor i förskott på de eventuella pengar som spelen kan ge vid en andrahandsförsäljning.

- Vi följer bara upphovsrättslagen..., säger Anders Halvarsson.

Johan Burén, nyheter i High Score Express, Datormagazin nr 19, november 1993.

1 kommentar:

  1. Joakim Ekström har själv en liten hemsida som handlar om sina turer med Bergsala här.:

    http://hem.spray.se/joakim.ekstrom/

    SvaraRadera