04 november 1993

21-årig piratkopierare fast med 4000 disketter

Den 13 oktober slog polisen till mot en misstänkt 21-årig piratkopierare i Åkersberga. 4 000 disketter och 5 datorer beslagtogs. 21-åringen har medgett att han kopierat och sålt datorspel och program.

Dimik (Datorprogramföretagens Intresseförening Mot Illegal Kopiering) samlar systematiskt information om försäljning av illegalt kopierade spel och program från olika källor. Två killar från Åkersberga var enligt Dimiks mening ett par av de mest framträdande försäljarna.

Den 1 september [1993] skickades Dimiks anmälan till åklagarmyndigheten i Danderyd. De bifogade listor och utdrag från disketter och hävdade att de spel de två sålde var piratkopierade från upphovsmän knutna till Dimik. Polisen bedömde att bevisen mot den ene datapiraten var så övertygande att de slog till mot honom. Vid tillslaget tog polisen drygt 4.000 disketter med program och 5 Amiga- och Ataridatorer. Den 21-årige killen medgav att han sålt och bytt till sig olika piratkopierade spel och program. Mot den andre anmälde killen fann de inte bevisen lika övertygande och då denne inte var hemma när polisen sökte honom gjordes ingen husrannsakan.

- Vi såg det som vår främsta uppgift att sätta stopp för verksamheten och det har vi lyckats med. Även om den andre sysslat med sådan verksamhet, vilket vi inte vet om han har gjort, så anser vi att piratkopieringen är stoppad just nu, säger Ove Näslund vid polisens bedrägerirotel.

Polisen kommer nu att gå igenom det beslagtagna materialet för att fastställa vilka upphovsmännen till programmen är.

- Det är nu åklagarens uppgift att avgöra om den gripnes erkännanden ska ligga till grund för ett åtal eller om vi ska gå vidare med det här och undersöka hur stor omfattningen egentligen varit, säger Näslund.

Thomas Gustavsson, Datormagazin nr 19, november 1993.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar