17 december 1992

BSA startar världsomspännande kampanj mot pirat-BBSer

"Så många som möjligt ska åtalas"

Business Software Alliance, BSA, startar nu en världsomspännande kampanj mot BBS:er som sprider piratkopior.

Nyligen genomförde polisen i Tyskland, Belgien, Holland, Norge, Sverige och Finland razzior mot ett 50-tal pirat-BBS:er.

I slutet av november redovisade BSA det första tillslaget i Berlin, där polisen stängt och beslagtagit utrustning hos 13 illegala BBS:er som spritt piratkopior i Tyskland. Operatörerna kommer att åtalas och riskerar upp till fem års fängelse.

I Norge slog polisen till mot tolv olika pirat-BBSer. Och i Sverige var det två pirat-BBS:er som utsattes för polisrazzior.

Kraftfulla åtgärder
- Vi är inställda på att ta till kraftfulla åtgärder för att stänga dessa illegala BBS:er, säger BSAs europeiska advokat Bradford Smith. Specialutbildade jurister och detektiver kommer tillsammans med polisen att åtala så många BBS-pirater som möjligt.

Bakgrunden till den här internationellt samordnade aktionen är, enligt Bradford Smith, att det skett en kraftig ökning av pirat-BBS:er över hela Europa de senaste åren.

- Vi har information som pekar på piratkopiering hos över 100 andra BBS:er i Europa och vi kommer att fortsätta jakten.

Allt fräckare försäljning
I Berlin gjorde polisen tillslag hos 13 BBS:er den 28 oktober [1992] och beslagtog sammanlagt 25 datorer med sammanlagt 6 gigabyte hårddiskkapacitet. En preliminär analys av det beslagtagna materialet pekar på att dessa BBS:er spritt illegala kopior av mer än 25 olika program. Bland dessa finns program som ännu inte lanserats på marknaden.

- Piratkopierade program säljs nu allt fräckare till intet ont anade kunder över hela världen, säger BSAs verkställande direktör Robert Holleyman. För att bekämpa detta problem startar nu BSA sin världsomspännande kampanj mot illegala BBS:er i Europa, Nordamerika, Latinamerika och Asien.

Hundratal i Sverige
- I Sverige avvaktar vi nu den rättegång som startar i januari mot operatören av en pirat-BBS i Helsingborg, säger Agne Lindberg, BSA:s advokat i Sverige. Sedan ska vi slå till mot det närmare hundratalet pirat-BBS:er som finns i Sverige.

Christer Rindeblad, ur Datormagazin nr 22, december 1992.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar