03 december 1992

Insändare: Bojkotta PD-företagen som lurar demogrupper

[PD betyder Public Domain och var dåtidens freeware-program. Man betalade i regel endast för själva kopieringen och disketten programmet kom på, när man beställde PD-program från ett företag eller en privatperson. -Fredrik anm.]


Som vi alla vet, har vi en lag mot piratkopiering, för att de som gör programmen ska ha ersättning för sitt jobb. Det är ju rätt och riktigt. Man ska ju tjäna på sitt jobb - och inte på någon annans bekostnad.

Men om en demogrupp gör ett demo och säger: Det här får ni kopiera fritt, men inte sälja, då bryr sig ingen. PD-företagen säljer ju demon ändå.

Vi kan ta ett exempel. I en annons i nr 19/92 sid 27 säljer Software demot "Odyssey" för 85 kr. Till vem går vinsten? Inte till demogruppen utan till PD-företagens kassakista.

Så går det till i Sverige och övriga länder. PD-företagen tjänar en massa pengar på saker som inte ska tjänas pengar på. Men eftersom det inte är ett rikt spelföretag som förlorar på det, utan en grupp ungdomar bryr sig inte någon.

Jag anser att detta är värre än piratkopiering. Här tar nämligen de rika från de fattiga. En deprimerande följd av denna utsugning kan vara, att många skickliga ungdomar förlorar lusten att jobba med sina Amigor.

Bojkotta de PD-företag som säljer demos utan att betala demogrupperna.

En demoprogrammerare, insändare i Datormagazin nr 21, december 1992.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar