17 december 1992

Krav vid uppvaktning av Riksdagen: Förbjud kompiskopieringen!

[källa och bild]

- Förbjud kompiskopering även i Sverige!

Det krävde nyligen fyra intresseorganisationer vid en uppvaktning av Riksdagens (sic) [Lagutskott.]

Sverige fick 1989 en ny lagstiftning om upphovsrätt för dataprogram. Då förbjöds kopiering av dataprogram som används kommersiellt. Men lager innehåller också en omstridd paragraf 11. Enligt denna paragraf är det tillåtet att göra kopior av dataprogram till familj och vänner, OM programmen inte används i näringsverksamhet eller offentlig verksamhet. Det är det som populärt brukar kallas kompiskopiering.

Nu vill Riksdagen göra om hela den svenska upphovsrättslagen som ett led i "harmoniseringen" till EG. Och i detta nya förslag finns paragraf 11 kvar helt oförändrad. Fast nu kallas den paragraf 53.

Det har fått fyra intresseorganisationer, Föreningen Svensk Programvaruindustri (SPI), Dataprogramföretagens Intresseförening Mot Illekal Kopiering (DIMIK), Business Software Alliance (BSA) och Spelprogramleverantörernas Intresseförening Mot Piratkopiering (SIMP) att protestera kraftigt.

I en gemensam uppvaktning av Riksdagens Lagutskott nyligen krävde en delegation från föreningarna att paragraf 53 stryks helt.

- Föreningarna anser det vara djupt oetiskt att en produkt ska kunna stjälas utan påföljd, förklarade man.

Om Lagutskottet lyssnade på organisationerna återstår att se.

Ur Datormagazin nr 22, december 1992.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar